Agar-agar, doğal bir bitkisel jelatindir. Yıkanmış ve kurutulmuş şeritler veya toz halinde ambalajlarda satıldığında beyaz ve yarı saydamdır. Jöle, puding ve muhallebi yapmak için kullanılabilir. Jöle yapılırken katılar eriyene kadar suda kaynatılır.
Agar müshil, iştah bastırıcı, jelatinin vejeteryan muadili, çorbalar için koyulaştırıcı, meyve konserveleri, dondurma ve diğer tatlılarda, demlemede berraklaştırıcı bir madde olarak ve kağıt ve kumaşların şekillendirilmesinde kullanılabilir.
Sitrik asit, reçel ve jöleler ve konserve meyve ve sebzeler gibi çeşitli gıdalarda hem doğal bir lezzet arttırıcı hem de koruyucu olarak kullanılır. Dondurma, meyveli içecekler, şekerleme ve gazlı içeceklerde de kullanılır. Asitliği düzenlemeye yardımcı olur, antioksidan görevi görür ve rengin korunmasına yardımcı olur.
Laktoz, iki küçük şeker molekülü olan glikoz ve galaktozdan oluşan büyük bir şeker molekülüdür. Laktozun bağırsaklardan emilerek vücuda alınabilmesi için önce glikoz ve galaktoza parçalanması gerekir. Glikoz ve galaktoz daha sonra ince bağırsağı kaplayan hücreler tarafından emilir.
Hafif aroması ve kolay hareket ettirilebilir özellikleri, onu parfümler ve farmasötik ürünler için bir taşıyıcı ve dengeleyici yapar. Laktoz, gıdalarda yaygın olarak kullanılan diğer şekerlerden daha az çözünür olduğu için bir çok gıdaya doğrudan eklenmez. Bebek maması, insan sütünün bileşimine uyması için laktoz ilavesinin gerekli olduğu dikkate değer bir istisnadır.
Karageenan, yiyecek ve içecekleri kalınlaştırmak, emülsifiye etmek ve korumak için kullanılan bir katkı maddesidir. “İrlanda yosunu” olarak da adlandırılan kırmızı deniz yosunundan elde edilen doğal bir maddedir. Ceviz sütünde, et ürünlerinde ve yoğurtta sıklıkla bulunur.
Süt, peynir, yoğurt ve diğer süt ürünlerinin yanı sıra süt ve soya bazlı içecekler, bira, işlenmiş et ürünleri, dondurma ve diğer binlerce şeyde sık sık sıkılaştırıcı ve jelleştirici bir madde olarak kullanılır.
Amonyum persülfat beyaz, kokusuz bir kristaldir, formül (NH4)2S2O8, ısıtıldığında güçlü oksidasyon ve korozyona sahiptir, kolayca ayrışır ve nemi emmesi kolay değildir, suda çözünür, sıcak suda çözünürlüğü artar, sulu çözeltide sodyum hidrojen ve hidrojen peroksitin hidrolizi ile ayrışır.
Amonyum persülfat gıdalarda asit düzenleyici olarak kullanılır. Gıda endüstrisinde buğday, un, küf ve ızgara maya değiştirici olarak da kullanılabilir. Bu kuru ürün iyi bir stabiliteye sahiptir, amonyum persülfatın depolanması kolaydır ve avantajları rahatlık, güvenlik vb olarak sıralanabilir.
Copyright 2021 © All rights Reserved | Design by KEY ART GROUP